“We didn’t do anything wrong, but somehow, we lost”. – Ex Nokia CEO

”We didn’t do anything wrong, but somehow, we lost.” – Nokias f.d. CEO

1999 köpte jag min första Nokia 3210 och det var kärlek vid första ögonkastet. Något annat märke fanns inte på kartan för mig och mina Snake-spelande vänner. Nästan två decennier senare är det något som har hänt: Nokia (eller Windows Phone) finns inte på kartan när en ny lur ska inhandlas.

En icke-handling är också en handling. Eller som Rahul Gupta uttrycker det: Du behöver inte göra något fel om dina konkurrenter hoppar på tåget och gör rätt. Att förändra och förbättra är att ge sig själv en andra chans. Att tvingas till förändring av andra innebär att lämna på walk-over.

Darwins evolutionsteori handlar om att den som är mest förändringsbenägen och agil vinner (inte den starkaste, vilket är en populär missuppfattning). Den principen gäller i allra högsta grad även i vår digitala era.

Nokias marknadsandel för smartphones

Det började som en skakning på nedre däck när Apple lanserade sin märkliga iPhone 2007. Konkurrenterna log i mjugg åt dålig prestanda och bristande funktionalitet. Sedan fortsatte de som de alltid gjort. Det hade ju funkat så bra hittills. Resten är historia.

%

2007

%

2017

Ps. Siffrorna ovan är en sanning med modifikation: Nokias marknadsandel 2017 var 0,4% men så lågt går inte räknaren.