Skriv för människor, inte för sökmotorer”Skriv för människor, inte för sökmotorer.” – Google

Att bra kommunikation alltid utgår ifrån mottagaren är en gammal sanning som är lätt att glömma bort i jakten på topplaceringar på Google. Om du brukar upprepa dina nyckelord likt en livstrött papegoja är det hög tid att tänka om.

Det var länge sedan sökmotoropmtimering var en tävling i nyckelordsupprepning. Här är fyra anledningar varför du ska lyfta av nålen från den repiga vinylskivan.

Z

En omständlig sida späckad av nyckelord riskerar att skrämma bort dina besökare till konkurrerande sajter som erbjuder en bättre användarupplevelse. Ökad bounce rate påverkar i sin tur din SEO negativt. Du kan som bekant leda en häst till vattnet, men du kan inte tvinga den att dricka.

Z

Mer är inte alltid bättre. Om nyckelordet utgör mer än 2,5% av den totala ordmängden (så kallad nyckelordsdensitet) blir din förmenta optimering ett sänke. Google bestraffar nämligen sidor med för hög nyckelordsdensitet.

Z

Googles ranking baseras på över 200 olika faktorer. Nyckelord onpage tappar alltmer tyngd som rankingfaktor. Våren 2016 avslöjade Google att de tre viktigaste rankingfaktorerna är länkar, innehåll och RankBrain. Prioritera rätt områden.

Z

Sök är inte alltid din viktigaste trafikkälla. Om en sida har störst potential i sociala medier bör du hellre satsa på en inspirerande rubrik som lockar till klick istället för en nyckelordsimpregnerad titel. 

Ursäkta, men vad tusan är RankBrain?

Fastnade du på punkt 3? Ingen fara! Google RankBrain är en del av Googles maskinlärande system för artificiell intelligens (AI). Glasklart? Nähä, så här då: RankBrain innebär att Google lär sig att tolka sammanhang istället för enskilda ord. Helhetsupplevelsen blir därmed viktigare än det enskilda nyckelordet. Precis som för oss människor.

Sammanfattning

Sökmotoroptimering handlar mer om att skapa bra användarupplevelser och mindre om att forcera in nyckelord. Satsa på riktigt bra innehåll som får folk att stanna, klicka, dela och – sist men inte minst – länka till din hemsida. Ser du dessutom till att tekniken lirar så ska du se att söktrafiken trillar in.

Mer från bloggen

Veckans citat: ”Change has never happened this fast before, and it will never be this slow again.”

”Change has never happened this fast before, and it will never be this slow again.” – Graeme WoodTycker du att utvecklingen går snabbt? En...

Veckans citat: ”Don’t Fear the Whitespace”

Låt ditt budskap synas mer genom att visa mindre. I en tid när Apples skryter om att de tar bort alla knappar och ingångar så…

Veckans citat: ”A user interface is like a joke…”

Om du inte läser instruktionerna till din nya TV så lär ingen läsa instruktionerna till din app eller sajt. Den ska bara funka.

Duse Media bygger ny sajt till POWER of Sweden

När Pantone utsåg årets färg 2018 föll valet på lila (närmare bestämt ”ultra violet”). När POWER of Sweden lanserar sin första kollektion – och hemsida – så sker det i uppfriskande nyanser av just lila.

Veckans citat: ”Om man inte vet var man ska är det ingen idé att skynda sig. Man vet ändå inte när man kommer fram.”

För att vara en björn med ”en mycket liten hjärna” så har Nalle Puh ändå levererat några värdefulla insikter. När det gäller mål och projektplanering kan vi lära oss en hel del av denna honungsfrossande livsnjutare,

Följ oss på sociala medier